ALL BUSINESS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΚΕΨΕΙΣ

Γιατί το «γιατί» είναι η δυσκολότερη απόφαση;

Γιατί το «γιατί» είναι η δυσκολότερη απόφαση;
Τον πρώτο καιρό που έγραφε βιβλία για management, η Κέιτ είχε περάσει πολλά ευτυχισμένα χρόνια μέσα σε εταιρείες, μιλώντας με διευθυντές και ηγετικές ομάδες, ερμηνεύοντας το όραμά τους και δημοσιεύοντας τα σοφά τους λόγια σε εύληπτη μορφή, ώστε να τα κατανοούν οι υπάλληλοί τους.
Οι ερωτήσεις «ποιος», «τι», «πότε», «πού», «γιατί» και «πώς» είναι μερικά από τα βασικά όπλα ενός δημοσιογράφου. Όμως, μόνο όταν η Κέιτ έμαθε για τα λογικά επίπεδα του ΝΓΠ (Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού), άρχισε να καταλαβαίνει γιατί μερικές ερωτήσεις προκαλούσαν ανέκφραστα βλέμματα, ακόμη και επιθετικότητα, ενώ άλλες ήταν ευπρόσδεκτες.
Όταν θέλετε να μάθετε κάτι για ένα θέμα, χρησιμοποιήστε τα λογικά επίπεδα από κάτω προς τα πάνω.
Αρχίστε συλλέγοντας πληροφορίες για το περιβάλλον – πού, πότε και με ποιον.
Αυτές είναι ερωτήσεις για γεγονότα, άρα είναι εύκολα να απαντηθούν.
Προχωρήστε στο τι και το πώς.
Αφήστε την ερώτηση «γιατί» για το τέλος.
Είναι πολύ δυσκολότερο να απαντήσει κανείς στην ερώτηση «Γιατί το έκανες;» που μας βάζει κατευθείαν στη σφαίρα των πεποιθήσεων, παρά στην ερώτηση «Πώς το έκανες;» που είναι πολύ πιο ήπια προσέγγιση, ή στην ερώτηση «Πώς έγινε;» που αποσυνδέει τον ερωτώμενο από την ερώτηση.
Κάθε ερώτηση απευθύνεται σε διαφορετικό τμήμα του εγκεφάλου. Οι ερωτήσεις για γεγονότα πηγαίνουν στον νευροφλοιό, ενώ τα γιατί πηγαίνουν πιο βαθιά στο μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου.
Νευρογλωσσικός προγραμματισμός για πρωτάρηδες, Romilla Ready, Kate Burton, Σελ. 220

Views: 1

Comments are closed.

Pin It