ALL BUSINESS

Ανατροπή για τράπεζες και servicers φέρνει η νέα απόφαση του Αρείου Πάγου για τα δάνεια του νόμου Κατσέλη

Ανατροπή για τράπεζες και servicers φέρνει η νέα απόφαση του Αρείου Πάγου για τα δάνεια του νόμου Κατσέλη
Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2026 10:30
Αρχίζει ο υπολογισμός του κόστους – Αντίκτυπος στις τιτλοποιήσεις του APS «Ηρακλής»
 Από την έντυπη έκδοση
Μαριάνθη Πελεκανάκη • mpelekanaki@naftemporiki.gr
Νέα δεδομένα δημιουργεί η απόφαση-σταθμός του Αρείου Πάγου, η οποία προβλέπει ότι οι τόκοι στα δάνεια όσων έχουν υπαχθεί στον νομό Κατσέλη θα υπολογίζονται με βάση τη μηνιαία δόση και όχι με βάση το σύνολο του ποσού.
Η απόφαση εκτιμάται ότι θα επιφέρει επιστροφή χρημάτων για τους δανειολήπτες που κατέβαλαν ποσά παραπάνω της μηνιαίας δόσης τους.
Η διαφορά μεταξύ των δύο μεθόδων υπολογισμού δεν είναι απλώς τεχνική λεπτομέρεια, αλλά μια ουσιαστική δικαίωση. Σε βάθος χρόνου μεταφράζεται σε χιλιάδες ευρώ λιγότερους τόκους, σε χαμηλότερη μηνιαία επιβάρυνση και κυρίως σε ρεαλιστική δυνατότητα αποπληρωμής για νοικοκυριά που βρίσκονται επί χρόνια σε οικονομική πίεση. Πολλοί μάλιστα εκτιμούν ότι με την τωρινή ρύθμιση πολλές δόσεις μπορεί να θεωρηθούν και άτοκες.
Από την άλλη, για τράπεζες και servicers η νέα αυτή απόφαση δημιουργεί νέα δεδομένα. Στελέχη του τραπεζικού κλάδου αναφέρουν στη «Ν», ότι ήταν κάτι το οποίο δεν ανέμεναν, και προς το παρόν δεν υπάρχουν ψύχραιμες εκτιμήσεις για το ακριβές κόστος -καθώς θα πρέπει να γίνουν επανυπολογισμοί τόκων και δόσεων σχεδόν 5 δισ. ευρώ δανείων-, που εκτιμάται πως πλησιάζει τα 200 εκατ. ευρώ. Η δικαίωση ήρθε για 350 χιλ. δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη, ωστόσο η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι αφορά άμεσα περίπου 50.000 νοικοκυριά, συνολικού ύψους δανείων περί τα 5 δισ. ευρώ, με ακόμη μεγαλύτερο αριθμό εμπλεκόμενων νοικοκυριών λόγω εγγυητών και συνυπόχρεων.
Άλλα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις δεν θα είναι άμεσες, για τις ίδιες τις τράπεζες, αλλά περιμένουν ότι θα προκύψει θέμα με τις εγγυήσεις του Δημοσίου στις τιτλοποιήσεις λόγω χαμηλότερων ανακτήσεων.
Κόστος για τιτλοποιήσεις;
Όπως έχει γράψει στο παρελθόν η «Ν», με αυτή την απόφαση επηρεάζονται κυρίως τα χαρτοφυλάκια τιτλοποιήσεων του προγράμματος «Ηρακλής», καθώς τα δάνεια του νόμου Κατσέλη είναι ενταγμένα στις τιτλοποιήσεις του συγκεκριμένου προγράμματος. Αυτό συμβαίνει, καθώς τα επιχειρησιακά σχέδια των τιτλοποιήσεων είχαν εκπονηθεί με βάση την παραδοχή ότι οι οφειλές του άρθρου 9, παρ. 2 του Ν. 3869/2010, εξοφλούνται τοκοχρεολυτικά και εκτοκίζονται ως σύνολο, σύμφωνα με τον νόμο.
Συνεπώς, με την απόφαση αυτή, ο κίνδυνος να μην εκτελεστούν τα business plans τιτλοποιήσεων που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου είναι σοβαρός και μπορεί να επιβαρύνει τις κρατικές εγγυήσεις. Αυτός ο αντίκτυπος στις τιτλοποιήσεις έχει υπολογισθεί περί το 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις που έχουν τεθεί υπόψη της Δικαιοσύνης.
Αντίκτυπος στις μετοχές
Αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές μετοχών των τραπεζών είχε η απόφαση του Αρείου Πάγου. Ο δείκτης τραπεζών του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 2,79%, στις 2.779,66 μονάδες, κοντά στα χαμηλά ημέρας (-2,94%).
Views: 0

Comments are closed.

Pin It