ALL BUSINESS DATA ANALYSIS ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Πληθωρισμός – Φεβρουάριος 2026 – Ενημερωτικό Σημείωμα ΕΣΕΕ

Πληθωρισμός | Φεβρουάριος 2026
Ενημερωτικό Σημείωμα ΕΣΕΕ, Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, 17 Μαρτίου 2026
Αγαπητές και αγαπητοί Συνάδελφοι,
Πιστοί στη δέσμευσή μας να είμαστε στην πράξη χρήσιμοι για κάθε ελληνική εμπορική επιχείρηση, συνεχίζουμε να εμπλουτίζουμε τα «εργαλεία» πληροφόρησης που παρέχουμε στα μέλη μας. Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνετε σε μηνιαία βάση το παρόν Ενημερωτικό Δελτίο για τον «Πληθωρισμό», στο οποίο καταγράφονται αναλυτικά οι από επίσημες πηγές (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) τάσεις του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔτΚ), τα κυριότερα συμπεράσματα από τις προκύπτουσες μηνιαίες και ετήσιες μεταβολές του και η σύγκρισή του με τον μέσο όρο των κρατών – μελών της Ευρωζώνης.
Η Συνομοσπονδία, έχοντας αναβαθμίσει τη δική της λειτουργία σε νέα σύγχρονη οργανωτική βάση, θέτει το σύνολο των εργαζομένων και του επιστημονικού της προσωπικού στην υπηρεσία του ελληνικού Εμπορίου, ως ο φυσικός ηγέτης και εκπρόσωπος του ισχυρότερου κλάδου της ελληνικής οικονομίας.
Σύνοψη βασικότερων σημείων Πληθωρισμού Φεβρουαρίου 2026:
• Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του Πληθωρισμού τον προηγούμενο μήνα (Φεβρουάριος 2026/2025: +2,7%) κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα του Ιανουαρίου 2026/2025 (+2,5%), με συνέπεια να καταγράφονται στον προς ανάλυση μήνα οι ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις του τελευταίου 6μήνου (Σεπτέμβριος 2025 – Φεβρουάριος 2026).
• Οι ομάδες της «Ένδυσης & Υπόδησης» (+10,1%), των «Ξενοδοχείων – Καφέ – Εστιατορίων» (+6,5%), εξαιτίας κυρίως των ανατιμήσεων στον κλάδο της Εστίασης και των «Τροφίμων & μη Αλκοολούχων ποτών» (+5,2%), αναδείχθηκαν οι κυριότεροι παράγοντες των προαναφερθεισών ανατιμήσεων.
• Όσον αφορά μεμονωμένα αγαθά και υπηρεσίες, η ετήσια από πλευράς Τροφίμων εκτίναξη της τιμής του «Μοσχαριού» (+25,6%), της «Σοκολάτας & των προϊόντων αυτής» (+16,7%), του «Καφέ» (+15,0%) και των «Φρούτων» (+13,5%) σε συνδυασμό με τη σταθερά ανοδική πορεία αρκετών υπηρεσιών, όπως τα «Αεροπορικά εισιτήρια» (+10,9%), τα «Ενοίκια κατοικιών» (+8,2%), η «Επισκευή & συντήρηση κατοικιών» (+6,5%), οι «Διάφορες υπηρεσίες σπιτιού» (+6,3%), τα «Ασφάλιστρα υγείας» (+7,0%) κ.α., υπεραντιστάθμισαν την αποκλιμάκωση του «Ενεργειακού» κόστους («Φυσικό αέριο»: -19,3%, «Καύσιμα & λιπαντικά»: -4,7%) και της μεμονωμένης υποχώρησης των τιμών ορισμένων Τροφίμων (π.χ. «Ελαιόλαδο»: -27,4%, «Ζυμαρικά»: -5,2%). Εντούτοις, τονίζεται πως η εξασθένιση της τιμής των ενεργειακών αγαθών αναμένεται να ανατραπεί άρδην στα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του επόμενου μήνα (Μάρτιος 2026), εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης στον Περσικό Κόλπο/Μέση Ανατολή.
• Σε μηνιαία συγκριτική βάση (Φεβρουάριος/Ιανουάριος 2026: +0,1%) ο ρυθμός των ανατιμήσεων ήταν σχεδόν ανεπαίσθητος/μηδενικός, με την τιμή ωστόσο του «Φυσικού αερίου» (+14,8%) να προκαλεί προβληματισμό και να μας προϊδεάζει για το προσεχές διάστημα.
• Στο α΄ 2μηνο του τρέχοντος έτους (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2026/2025) ο μέσος Πληθωρισμός «έτρεξε» με +2,6%, κινούμενος στα ίδια ακριβώς επίπεδα με το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2025/2024.
• Ο ρυθμός αύξησης του ετήσιου Δομικού πληθωρισμού (εκτός ενεργειακών αγαθών & νωπών αγροτικών προϊόντων) ενισχύθηκε κατά +3,23%, ενώ αντιθέτως αντιπληθωριστικές τάσεις προέκυψαν σε μηνιαία συγκριτική βάση (Φεβρουάριος/Ιανουάριος 2026: -0,4%).
• Σε σύγκριση με τον μέσο Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των χωρών της Ευρωζώνης/Eurostat, κατεγράφη για 2ο συνεχόμενο μήνα σημαντική εθνική ετήσια απόκλιση (Φεβρουάριος 2026/2025: +3,0% έναντι +1,9%), ενώ αντίθετα το μηνιαίο επίπεδο των τιμών στην Ελλάδα εμφάνισε ηπιότερες πληθωριστικές τάσεις, συγκρινόμενο με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό (Φεβρουάριος/Ιανουάριος 2026: +0,2% έναντι +0,7%).
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ
Σταύρος Καφούνης
Views: 1

Comments are closed.

Pin It