Όταν θέλεις να πεις κακά νέα στους άλλους, πρέπει να λάβεις υπόψιν σου τρία στοιχεία :
τα πραγματικά γεγονότα (facts),
τα συναισθήματα (emotions) που προκαλούνται σ’ αυτούς από τα γεγονότα αυτά και τέλος πως αντιλαμβάνονται οι ίδιοι τη θέση τους (identity) μέσα στα γεγονότα δηλ. αν ταυτίζονται ή όχι μ’ αυτά.
Διαφορετικοί τύποι κακών νέων απαιτούν διαφορετικές αναλογίες από τα παραπάνω στοιχεία.
Το να πεις σε κάποιον ότι ο καφές είναι πικρός ενώ τον λέει γλυκό απαιτεί μόνο τα πραγματικά γεγονότα (εκτός και αν πίνει ότι βρίσκεται μπροστά του).
Το να εξηγήσεις σε κάποιον/αν ότι θέλεις να χωρίσετε (και να κρατήσεις το σπίτι) απαιτεί ένα μίγμα πραγματικών γεγονότων, συναισθημάτων και ταυτοποίησης.
Σαν γενικό κανόνα, αν τα νέα (facts) είναι πολύ κακά, δώστε περισσότερη έμφαση στο συναισθηματικό παράγοντα (emotions) και προσπαθήστε να προστατέψετε την ταυτότητα (identity) των άλλων.
Αντιμετωπίζοντας τα πραγματικά γεγονότα
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι γεγονότων που μπορούμε να μοιραστούμε τα οποία και πρέπει να αντιληφθούμε με τη σωστή σειρά.
- Το πλαίσιο
Δεν ξέρουν περί τίνος πρόκειται μέχρι να τους εξηγήσεις.
“Θέλω να σας μιλήσω περισσότερο σχετικά με την κρίση, τον κορο(ω)νο(α)ϊό και τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς που απασχολούν την ανθρωπότητα τους τελευταίους μήνες.”
- Ο τίτλος
π.χ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ, ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ, ΕΚΚΕΝΩΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ
Αυτός είναι στο κέντρο της προσοχής τους. Η ουσία. Όσο πιο νωρίς τους το πεις, τόσο το καλύτερο. Το κακά νέα είναι ότι έτσι και αλλιώς η ζωή σας θ’ αλλάξει. Η σωματική, η πνευματική και η κοινωνική σας κατάσταση. Για σήμερα τουλάχιστον. Μπορεί και για πάντα.
- Οι λεπτομέρειες
Μερικές φορές όλα τα νέα βρίσκονται στον τίτλο. Αν και τις περισσότερες φορές, χρειάζεται να επικοινωνήσετε περισσότερα.
“Δεν είναι μόνο ότι αυτή η κρίση, ο ιός και ο πόλεμος ταλαιπωρούν την ανθρωπότητα. Θα ταλαιπωρήσουν και εσάς. Είτε μείνετε σπίτι, είτε πάτε στο καταφύγιο, είτε φύγετε από την πόλη.”
- Οι λόγοι πίσω από τον τίτλο
Αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τις πραγματικές καταστάσεις αν καταλάβουμε τους λόγους που οδήγησαν σ’ αυτές.
“Είδαμε τα κρούσματα, μετρήσαμε τους συσχετισμούς, κάναμε την αναγωγή και η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ’ ότι νομίζαμε.”
- Η αλληλουχία πίσω από τον τίτλο
Αυτή βοηθά για να εξηγήσεις τα κακά νέα και γιατί κάνεις ότι κάνεις τώρα. Ότι δεν είναι μια απόφαση που πάρθηκε στο πόδι.
“Μετά την 1η ενημέρωση, ανησυχήσαμε. Κάναμε έρευνα και καταλάβαμε ότι το ανθρώπινο κόστος θα είναι ανυπολόγιστο.”
- Οι συνέπειες του τίτλου
Οι συνέπειες μπορεί να είναι προφανείς. Αν δεν είναι, φροντίστε να τις κάνετε. Φέρτε τις στην επιφάνεια.
“Επισκεφθήκαμε τις πόλεις και τα νοσοκομεία, είδαμε τις υποδομές, είδαμε τα περιστατικά και διαπιστώσαμε ότι δεν μπορούμε να σας σώσουμε όλους, ούτε να καλύψουμε το κόστος. Αν χρειαστεί να πάτε στο νοσοκομείο ή να φύγετε από την πόλη και δεν υπάρχει ζώνη εκεχειρίας, είναι πολύ πιθανό να πεθάνετε στο δρόμο.”
- Εναλλακτικές προσεγγίσεις
Μερικές φορές δεν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για την αποφυγή των υφιστάμενων κακών νέων. Τα κακά νέα είναι τόσο κακά που δεν μπορείτε καν να σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε. Οπότε, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να σκεφτείτε και να πείτε στους άλλους ξεκάθαρα τι δεν πρέπει να κάνουν.
“Αν τελικά αποφασίσετε να ζήσετε και να αφήσετε και τους άλλους να ζήσουν, καλό θα ήταν να σκεφτείτε αν θα θέλατε να αφήσετε βίαια το σπίτι σας. Και αν δεν το σκεφτείτε με το καλό, σκεφτείτε το με το ζόρι. Για το καλό όλων μας.”
Comments are closed.