Το να ξενυχτάμε συνεχώς είναι κακή ιδέα. Μπορεί να χρειαστεί να γίνει κάποιες φορές. Αν γίνει κανόνας θα το πληρώσουμε ακριβά αργότερα. Η έλλειψη ύπνου υπονομεύει τη δημιουργικότητα και την ψυχολογία μας. Το κόστος αρχίζει να αθροίζεται.
Πιστέψτε με. Το ξέρω από πρώτο χέρι.
Όταν είμαστε κουρασμένοι συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο. Δεν βλέπουμε τα σημάδια. Δεν ακούμε. Πεισμώνουμε. Δεν αλλάζουμε διαδρομή.
Η γραμμή του τερματισμού δεν φαίνεται πουθενά και εμείς εξακολουθούμε να κοιτάμε άσκοπα μπροστά.
Το μυαλό αγωνίζεται να μείνει ξύπνιο. Η δημιουργικότητα πάει περίπατο. Μετά βίας αντιλαμβανόμαστε τις παραμέτρους του προβλήματος που καλούμαστε να λύσουμε. Όσο μένουμε άυπνοι απομακρυνόμαστε από τη λύση.
Η ψυχολογία μας πέφτει. Το μυαλό λειτουργεί σε χαμηλές στροφές. Δεν τραβάει. Αρνείται να συνεργαστεί.
Και το κερασάκι. Η ικανότητα μας να διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας όταν είμαστε κουρασμένοι, πάει περίπατο. Αν συναντήσουμε μάλιστα κάποιον που έχει την ίδια συμπεριφορά με τη δική μας και πρέπει να συνεργαστούμε, το πιθανότερο είναι ότι θα γίνουμε από δύο χωριά χωριάτες.
Οι παραπάνω είναι μερικές από τις παρενέργειες του να μην κοιμάσαι αρκετά. Ωστόσο, επιμένουμε μαζοχιστικά να θεωρούμε ότι αυτοί που κοιμούνται λιγότερο είναι κατά κάποιο τρόπο ήρωες. Η αλήθεια είναι μια. Η έλλειψη ύπνου γράφει και στο σώμα μας και στη συμπεριφορά μας και στις σχέσεις μας και στην απόδοση μας.
Την επόμενη λοιπόν φορά που θα αποφασίσετε ότι θα ξενυχτίσετε, σκεφτείτε αν πραγματικά αξίζει τον κόπο. Μήπως μπορεί να γίνει και αύριο; Είναι πραγματική ανάγκη ή ψυχαναγκασμός;
Και αν τελικά ξενυχτίσατε, είστε ευχαριστημένοι με το έργο σας; Η επόμενη μέρα κύλησε ομαλά ή υπήρξαν εντάσεις; Το επόμενο πρωί έχετε έναν πονοκέφαλο που δεν λέει να φύγει;
FB Tags :
#ξενύχτι #απόδοση #συμπεριφορά #επικοινωνία #συμβουλευτική #softexperia
Δείτε επίσης: