Ελάχιστοι γνωρίζουν πως το πινγκ πονγκ έχει εκπροσωπήσει την Πάτρα στην Ευρώπη και μάλιστα με ξεχωριστή επιτυχία. Αφενός μεν γιατί ήταν το δεύτερο άθλημα (μετά το ποδόσφαιρο) που πετύχαινε κάτι τέτοιο και αφετέρου επειδή το πετύχαινε με δύο διαφορετικές ομάδες, τον Σπόρτινγκ και τον Φυσιολατρικό.
Είναι ένα από τα πλέον πετυχημένα αθλήματα που καλλιεργήθηκαν στην Πάτρα με συμμετοχές στην Α’ Εθνική (Σπόρτινγκ, Απόλλων, Φυσιολατρικός, Φοίνικες, Ιφιτος) με διακρίσεις σε Κύπελλο και Ευρώπη αλλά και κατακτήσεις τροπαίων σε ηλικιακά πρωταθλήματα (Απόλλων).
Το άθλημα καλλιεργήθηκε πρώτα από τον ΦΣΠ αλλά και τον ΝΟΠ, πριν εκτοξευθεί αρχές δεκαετίας ’70 με μπροστάρη τον Γιάννη Κόντη.
Η αρχή έγινε το 1973 όταν ο Φυσιολατρικός πέτυχε τη συμμετοχή του στο Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων Πόλεων (το αντίστοιχο UEFA). Είναι άγνωστο πόσους αγώνες έδωσε και τι αποτελέσματα είχε. Ο Φυσιολατρικός έπαιξε και πάλι στην Ευρώπη, στην ίδια διοργάνωση, το 1978. Στον πρώτο γύρο νίκησε την DSK Βελγίου με 5-0, άγνωστο όμως τι έκανε στο β’ γύρο.
Τη σκυτάλη πήρε ο Σπόρτινγκ που έπαιξε τρεις συνεχείς χρονιές στην Ευρώπη, πάντα στο Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων Πόλεων. Το 1983 νίκησε την DB Team Αμστερνταμ με 5-0 για να αποκλειστεί στον β’ γύρο από την Ζάγκρεμπ με 5-0. Δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή του το 1984, χωρίς όμως να γνωρίζουμε τα αποτελέσματα, ενώ το 1985 επίσης προκρίθηκε στο β’ γύρο. Στον α’, απέκλεισε την ΤΤ Βelgium Kalderen Ολλανδίας με 5-0 για να αποκλειστεί ακολούθως από την ΤΤC Raifeisin Aυστρίας, επίσης με 5-0.
Για να μπορέσει να μεγαλουργήσει ο Σπόρτινγκ, έπρεπε να λειτουργήσει μεθοδικά η διοίκηση, να υπάρχει ικανός προπονητής και φυσικά να διαθέτει σπουδαίους αθλητές. Μερικοί από τους μεγαλύτερους στην ιστορία του Σπόρτινγκ, στις επιδόσεις των οποίων στηρίχθηκε ο σύλλογος τα χρόνια της δόξας του, ήσαν οι: Μάκης Ρουσόπουλος, Φάνης Αβραντινής, Τρύφωνας Παπαδόπουλος, Ανδρέας Μάρκος, Γιάννης Κόντης, Κώστας Ζήκος, Δημήτρης Ζήκος, Σπύρος Καλογριόπουλος, Τάσος Αλμπάνης, Δημήτρης Ντεμίρης και φυσικά ο Μανώλης Κολυμπάδης, που εργάστηκε 4 χρόνια (1970-1974) στην Πάτρα (προπονητής στον Απόλλωνα και γυμναστής στην ομάδα μπάσκετ) και ακολούθως “αφεντικό” της Ομοσπονδίας, που συνέδραμε αποφασιστικά (και ως παράγοντας) για την προκοπή του πινγκ πονγκ στην Πάτρα με πολλούς τρόπους (ανάθεση διοργανώσεων κ.ά.).
Το πινγκ – πονγκ παραμένει στην Πάτρα σε υψηλό επίπεδο με την παρουσία πολλών ομάδων στις εθνικές κατηγορίες και την διαρκή ανάπτυξη σπουδαίων αθλητών.
* Στο στιγμιότυπο η ένδοξη ομάδα του Σπόρτινγκ φωτογραφίζεται στο κλειστό γυμναστήριο στο Κουκούλι, λίγο πριν την έναρξη ενός ευρωπαϊκού παιχνιδιού, άγνωστο ποια ήταν η αντίπαλος. Διακρίνονται οι αντίπαλοι με τον προπονητή τους και ο Σπόρτινγκ, με τον προπονητή Γιάννη Σταυρογιαννόπουλο και τους Μάκη Ρουσσόπουλο, Τρύφωνα Παπαδόπουλο Trifon Papadopoulos και Φάνη Αβραντινή.
* Ευχαριστώ τον Efthimis Koklas που μου έστειλε αυτό το αφιέρωμα. Ούτε που το είχα πάρει χαμπάρι.
Άρθρο : Τάσσος Σταθόπουλος
Πηγή : sportin.gr
FB Tags :
#ping_pong #πινγκ_πονγκ #πρωταθλητισμός #1980s #σπόρτινγκ #flashback
Comments are closed.