BUSINESS ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Μερισμός κερδών συνεταίρων – Μέρος 2ο

Ξεκίνησε κάποιος μια επιχείρηση με αρχικό κεφάλαιο 100000 ευρώ και μετά από 7 μήνες έβαλε συνεταίρο, ο οποίος κατέβαλλε στην επιχείρηση κεφάλαιο ίσο με το 25% του πρώτου εταίρου.

6 μήνες μετά τον 2ο συνεταίρο, μπήκε και 3ος συνεταίρος ο οποίος με τη σειρά του κατέβαλλε κεφάλαιο ίσο με το 80% του κεφαλαίου που κατέβαλλε ο 2ος εταίρος.

1 έτος μετά την είσοδο του 2ου εταίρου η επιχείρηση παρουσίασε κέρδη 80000 ευρώ που πρέπει να διανεμηθούν στους 3 συνεταίρους.

Α. Να γίνει μερισμός των κερδών στους εταίρους.

Β. Να υπολογισθεί το κεφάλαιο της επιχείρησης και τα ποσοστά συμμετοχής των εταίρων στην επιχείρηση.

 

Λύση

Ο 1ος συνεταίρος διέθεσε κεφάλαιο 100000 ευρώ για 7+12 = 19 μήνες.

Ο 2ος συνεταίρος διέθεσε κεφάλαιο 100000 × 25% = 25000 ευρώ για 12 μήνες.

Ο 3ος συνεταίρος διέθεσε κεφάλαιο 25000 × 80% = 20000 ευρώ για 12 – 6 = 6 μήνες.

 

Αφού τα κεφάλαια και οι χρόνοι που αυτά διατέθηκαν στην επιχείρηση είναι άνισα μεταξύ τους, ο μερισμός των κερδών στους εταίρους θα γίνει ανάλογα προς τα ποσά πολλαπλασιαζόμενα επί τους αντίστοιχους χρόνους.

 

Έτσι έχουμε :

Α.

Για τον 1ο

100000 ευρώ × 19 μήνες = 1900000

Για τον 2ο

25000 ευρώ × 12 μήνες = 300000

Για τον 3ο

20000 ευρώ × 6 μήνες = 120000

Συνεπώς τα μερίσματα για τους 3 εταίρους θα είναι:

1ος εταίρος

(80000 ÷ (1900000 + 300000 + 120000)) × 1900000 = 65517,24 δηλαδή ο 1ος εταίρος θα πάρει 65517,24 ευρώ.

2ος εταίρος

(80000 ÷ (1900000 + 300000 + 120000)) × 300000 = 10344,83 δηλαδή ο 2ος εταίρος θα πάρει 10344,83 ευρώ.

3ος εταίρος

(80000 ÷ (190000 + 300000 + 120000)) × 120000 = 4137,93 δηλαδή ο 3ος εταίρος θα πάρει 4137,93 ευρώ.

 

Β.

Το κεφάλαιο της επιχείρησης είναι τώρα 100000 + 25000 + 20000 = 145000 ευρώ. Ο 1ος έχει το 68,97% της επιχείρησης, ο 2ος το 17,24% και ο 3ος το 13,79%.

 

FB Tags :

#calculations #μερισμός #ποσοστά #υπολογισμοί #softexperia #mindstormGR

www.softexperia.com

Comments are closed.

Pin It
AI Chatbot Avatar

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. more information / περισσότερες πληροφορίες

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close