ALL BUSINESS ΕΛΛΑΔΑ ΣΚΕΨΕΙΣ

Και είναι μεγάλη, Βαγγέλη μου; Μεγάλη;

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα. Ορίζοντας για πολλές δεκαετίες κατά όπως βολεύει τη μεγάλη γυναίκα, την κατάσταση, την προοπτική και την επιλογή. Όχι στις πραγματικές κακές αλλά στις υποκειμενικές ωραιοποιημένες διαστάσεις της.

Σε κουβέντα να βρισκόμαστε, νταραβέρι να γίνεται και να ψιλο ή χοντροδουλευόμαστε. Να το φάει το παραμύθι η άλλη πλευρά για τώρα και θα δούμε τι θα κάνουμε στην πορεία.

Και τώρα το πληρώνουμε κυριολεκτικά και μεταφορικά και μας χαλάει. Και όπως φαίνεται θα μας χαλάει για καιρό ακόμα.

Γιατί ό,τι πέφτει, θέλει πολύ περισσότερο χρόνο για να ανέβει από το χρόνο που χρειάστηκε για να πέσει και να φτάσει ξανά στο σημείο που ξεκίνησε η πτώση. Αν φτάσει ποτέ. Συνήθως το πενταπλάσιο ή και παραπάνω. Δες π.χ. το Χρηματιστήριο. Από τις 6335,04 μονάδες βάσης στις 17.9.1999, στις 728,62 μονάδες βάσης στις 9.5.2019.

20 περίπου έτη έχουν περάσει και υπάρχουν ακόμα 5606,42 μονάδες βάσης διαφορά.

Σύμφωνα με την οικονομική θεωρία, πραγματική ανάπτυξη έχουμε όταν ο ποσοστιαίος ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ * (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) σε μια δεδομένη χρονική περίοδο συνήθως ετήσια, είναι μεγαλύτερος του μέσου ποσοστιαίου ρυθμού ανάπτυξης των πέντε προηγούμενων ετών.

Ήτοι κάθε χρόνος παράτασης της κρίσης ισούται με πέντε ή περισσότερα χρόνια ανάκτησης του χαμένου εδάφους.

Σύμφωνα μάλιστα και με το μοντέλο του Solow, η ανάπτυξη αυτή δηλ. η αύξηση του ΑΕΠ είναι το γινόμενο των παρακάτω τεσσάρων παραγόντων :

1. Της συσσώρευσης κεφαλαίου
2. Της ηλικίας του πληθυσμού
3. Της παραγωγικότητας
4. Της τεχνολογικής προόδου και της εφαρμογής αυτής στην παραγωγική διαδικασία.

Που σ’ όλους σήμερα πάσχουμε. Μαζί με τα βαρίδια των οφειλών του παρελθόντος και της φορολογίας του παρόντος.

‘Όλα καλά θα πάνε. Ή μπορεί και να μην πάνε. Εμείς όμως έτσι και αλλιώς κάπου ή κάποτε θα πάμε. ΄H θα μας πάνε.
Το που και πως, ακόμα το ψάχνουμε.

Don’t worry σε κάθε περίπτωση όπως λέει και ο Αυλωνίτης.
Δεν είναι και τόσο μεγάλη σαν την Πελοπόννησο. Ή είναι τελικά ακόμα μεγαλύτερη όταν τη δεις από κοντά;

* Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν : Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ή ΑΕΠ) (αγγλ. Gross Domestic Product – GDP) είναι το σύνολο όλων των προϊόντων και αγαθών που παράγει μια οικονομία σε διάστημα ενός έτους, εκφρασμένο σε χρηματικές μονάδες. Με άλλα λόγια είναι η συνολική αξία όλων των τελικών αγαθών (υλικών και άυλων) που παρήχθησαν εντός μιας χώρας δηλ. της Ελλάδας για εμάς σε διάστημα ενός έτους, ακόμα και αν μέρος αυτού παρήχθη από παραγωγικές μονάδες εντός Ελλάδας που ανήκουν όμως σε κατοίκους του εξωτερικού.

 

Δείτε επίσης :

 

Views: 4

Comments are closed.

Pin It